4. Προετοιμασία

Πριν προχωρήστε στο πείραμα, σκεφτείτε προσεκτικά πως θα αντιμετωπίσετε τα παρακάτω ζητήματα και επιλέξτε την καλύτερη λύση που μπορείτε.

Α. Προετοιμάστε την μεταλλική πλάκα

  • Αν δεν μπορέσατε να βρείτε μαύρη μεταλλική πλάκα, τυλίξτε το ένα μέρος της μεταλλικής πλάκας τελείως με μια μαύρη μονωτική ταινία, ώστε να σας διευκολύνει να δείτε τα λευκά ίχνη σωματιδίων μπροστά από το μαύρο υπόβαθρο. Βέβαια, θα ήταν καλύτερο χρησιμοποιήστε μαύρη μπογιά ή σπρέι.
  • Κατά τη λειτουργία του θαλάμου, ο πάτος θα έρθει σε επαφή με την ισοπροπανόλη, για αυτό μην χρησιμοποιήσετε ταινία ή κόλλα που δεν είναι ανθεκτική στις αλκοόλες.
  • Για να είναι αεροστεγής ο θάλαμος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βαζελίνη (όπως εμείς) ή πλαστελίνη στα σημεία που θα ακουμπήσει το πλαστικό δοχείο με την πλάκα.

Β. Προετοιμάστε την τσόχα/πανί που θα εμποτιστεί με αλκοόλη

Ανοίξτε προσεκτικά μικρές τρύπες στον πάτο του διαφανούς πλαστικού κουτιού. Προσαρμόστε την τσόχα/πανί/wettex στον πάτο του διαφανούς κουτιού, χρησιμοποιώντας τα διχαλωτά καρφάκια.


5. Η διαδικασία βήμα προς βήμα

Αφού έχετε αντιμετωπίσει τις παραπάνω λεπτομέρειες, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα με ιδιαίτερη προσοχή στα μέτρα ασφαλείας.

A. Φορέστε τα γάντια κατάψυξης και τα γυαλιά προστασίας για να τοποθετήστε τον ξηρό πάγο στον πάτο του φελιζόλ.

B. Χρησιμοποιήστε γυαλιά προστασίας και γάντια νιτριλίου για να εμποτίστε προσεκτικά με ισοπροπανόλη την τσόχα (ή πανί/σφουγγαρόπανο) που βρίσκεται στον πάτο του διαφανούς κουτιού. Προσπαθήστε να την εμποτίσετε αρκετά, ώστε να το υγρό να ξεχειλίζει από την τσόχα/πανί.

Γ. Αν υπάρχει κενό ανάμεσα στο διάφανο κουτί και τη μεταλλική πλάκα, χρησιμοποιήστε λίγη ισοπροπανόλη ώστε να το γεμίσετε για να απομονώσετε τον εξωτερικό αέρα. Εμείς δεν είχαμε κάποιο κοίλωμα στη μεταλλική πλάκα, οπότε χρησιμοποιήσαμε βαζελίνη για να κλείσουμε αεροστεγώς τον θάλαμό μας. Το ίδιο μπορείτε να το πετύχετε και με πλαστελίνη. Δεν προτείνουμε τη χρήση μαστίχης σιλικόνης, καθώς στις δοκιμές που κάναμε δεν καταφέραμε να κλείσουμε αποτελεσματικά το κενό.

Δ. Χρησιμοποιώντας τα γάντια κατάψυξης και τα γυαλιά προστασίας τοποθετήστε τη μεταλλική πλάκα πάνω στο κουτί φελιζόλ. Σιγουρευτείτε ότι έχετε ήδη εμποτίσει το πανί στο διάφανο κουτί με την ισοπροπανόλη. Όταν κρυώσει η μεταλλική πλάκα, οι υδρατμοί είναι πιθανό να δημιουργήσουν ένα “λευκό στρώμα χιονιού” μέσα σε λίγα λεπτά, λόγω υδρατμών που παγιδεύτηκαν στο θάλαμο, οπότε θα πρέπει να “καθαρίσετε” τη μεταλλική πλάκα ώστε η επιφάνειά της να είναι μαύρη.

Ε. Τοποθετήστε το διάφανο κουτί ανάποδα πάνω στη μεταλλική πλάκα.

Προσπαθήστε ώστε να μη μείνει κενό ανάμεσα στην πλάκα και το κουτί, ώστε να μην περνάει αέρας μέσα στο θάλαμο, για να αποφύγουμε τη δημιουργία υδρατμών (βλ. Προετοιμασία, βήμα Α).

Ύστερα από λίγα λεπτά, η ατμόσφαιρα μέσα στο θάλαμο θα έχει κρυώσει αρκετά ώστε να διαμορφωθεί ένα σταθερό περιβάλλον.

ΣΤ. Αρχικά, θα δείτε ίσως μόνο αχνά νέφη από σταγονίδια ισοπροπανόλης να πέφτουν προς την πλάκα.

Τοποθετήστε το φακό σας με τέτοιο τρόπο ώστε να φωτίζει οριζόντια πάνω από τη μαύρη μεταλλική πλάκα, καθώς αυτή θα είναι η ευαίσθητη περιοχή του θαλάμου.

Ζ. Σβήστε τα φώτα και ανάψτε τους φακούς σας να φωτίζουν οριζόντια πάνω από την επιφάνεια της μεταλλικής πλάκας. Ύστερα από λίγα λεπτά, θα πρέπει να αρχίσετε να βλέπετε ίχνη από σωματίδια με υψηλή ενέργεια που περνάνε μέσα από την ομίχλη. Τα ίχνη θα φαίνονται σαν μικροί ιστοί αράχνης ή ευθείες/καμπύλες/τεθλασμένες γραμμές πάνω από τη μεταλλική πλάκα. Λογικά, θα βλέπετε περίπου ένα ίχνος ανά δευτερόλεπτο. Αν χρειαστεί, προσπαθήστε να προσθέσετε επιπλέον ισοπροπανόλη πάνω από τις τρύπες στην κορυφή του διάφανου κουτιού, χωρίς να ξανανοίξετε το διάφανο κουτί.